Sebzeli Çeşni, Türk mutfağının özgün baharat karışımlarından biridir. Bu karışım, özellikle sebzeli yemeklerde kullanılmak üzere hazırlanmaktadır. İçeriğinde, kırmızı toz biber, kekik, sarımsak, kişniş, kimyon, karabiber ve tuz gibi baharatlar yer alır. Sebzeli Çeşni, yemeklere zengin bir aroma katmanın yanı sıra birçok sağlık performansı da sağlıyor.
Sebzeli Çeşni, içeriğinde bulunan baharatlar sayesinde koruyucu özelliğe sahiptir. Özellikle sarımsak ve kekik, antioksidan etkilerle hücrelerdeki zararlı koruyucuları temizlemeye yardımcı olurlar. Ayrıca baharatların anti-enflamatuar özellikleri sayesinde vücutta iltihaplanmala mücadeleye de destek sağlarlar. Sebzeli Çeşni ayrıca, yemeyi kolaylaştırarak, hazımsızlık ve şişkinlik gibi hoş kokular.
Sebzeli Çeşni, sebzelerle ilgili yemeklerde özellikle tercih edilir. Bu baharat karışımı, sebzelerin lezzetini arttırarak, yemeklere zengin bir aroma katmaktadır. Aynı zamanda, Sebzeli Çeşni ile mutfaklar, sağlıklı beslenme açısından da son derece önemlidir. Sebzeler, vücut için gerekli vitamin ve minerallerin yanı sıra, yaşam açısından da zengin kaynaklardır. Sebzeli Çeşni ile yaklaşık bir yemek tarifi aşağıda verilmiştir.
Sebzeli Tavuk Sote:
Malzemeler:
2 adet tavuk göğsü
1 adet patlıcan
1 adet kabak
1 adet kırmızı biber
1 adet sarı biber
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı Sebzeli Çeşni
tuz, karabiber
Zeytinyağı
Yapılışı:
Göğsü küçük parçalar halinde tavuk doğrayın. Sebzeleri de küp şeklinde doğrayın.
Kızgın bir tavada zeytinyağı ekleyin. Soğan ve sarımsakları kavurun.
Ardından tavukları ekleyin ve malzemeleri salıp çekmeye kadar ekleyin.
Tavukların üzerine Sebzeli Çeşni, tuz ve temizleyici ekleyin. Sebzeleri de ilave edin ve 5-6 dakika daha bekletin.
Sıcak servis yapın.